10 dolog, amire figyelned kell hagyatéki ügyek esetén

Előbb-utóbb mindannyiunk életében eljön az a pillanat, amikor hagyatéki ügyeket kell intéznünk. Alább összefoglaltuk neked, hogy mi az a 10 dolog, amire ebben az esetben mindenképpen figyelned kell.

 

  1. Ha távoli vagy számodra ismeretlen rokon után örökölsz (különösen, ha külföldi személyről van szó), feltétlen győződj meg arról, hogy az örökség valódi. Sok csaló próbálja kihasználni a tájékozatlan embereket, hamis papírokkal, dokumentumokkal próbálnak pénzt kicsalni, különböző díjakra. Ne dőlj be nekik. Érdeklődj az állami szerveknél, hogy valódi-e az örökség.
  2. Ha neked kell intézni a hagyatéki eljárást, a halottvizsgálati bizonyítvánnyal a helyi önkormányzathoz kell fordulnod először, általában az anyakönyvvezetőhöz. Ő fog intézkedni a hagyatéki eljárás elindításáról is a jegyző felé.
  3. Ne keverd össze a jegyzőt a közjegyzővel! A jegyző a helyi önkormányzatnál dolgozik, ő indítja el az eljárást, ő veteti fel a hagyatéki leltárt. A közjegyző olyan hivatalos személy, aki a hagyatéki tárgyalást levezetheti. A közjegyző a jegyző által előkészített anyagot leellenőrizve és egyben a te jogaidat is figyelembe véve felügyeli a hagyatéki eljárás jogszerűségét.
  4. A hagyatéki leltár a te érdekeidet is szolgálja. Számodra lehet a legfontosabb, hogy abba a megfelelő értéken kerüljenek be az ingóságok is.
  5. Írd össze előre az összes olyan rokon nevét elérhetőségét, aki az örökségben érdekelt lehet. A hagyatéki eljárás során szükség lesz őket megnevezni.
  6. Írj össze minden olyan ingatlant és ingóságot is (beleértve a bankszámlákat, járműveket is) amik az örökhagyó tulajdonát képezték. Ezekre a hagyatéki leltár során lesz szükséged.
  7. Még a hagyatéki leltár felvétele előtt vedd fel a kapcsolatot független műtárgybecsüssel, ha a hagyatékban régiségek, festmények, különféle porcelán és kerámia tárgyak, modern műalkotások vagy műtárgyak szerepelnek. Gyakorlatilag minden olyan esetben, amikor nem egyértelmű a tárgyak értéke.
  8. Gyűjts össze minden olyan számlát, ami a hagyatéki ügyintézéssel kapcsolatos kiadásaidat bizonyítja. Sok esetben ezek a többi örökös felé tovább terhelhetőek.
  9. Vigyázz! Attól, hogy egy tárgy bekerült a hagyatéki leltárba, a leltár megléte még nem bizonyítja azt, hogy a tárgy valóban az örökhagyó tulajdona volt. Az eljárás során ez még módosulhat, lehet, hogy egy távoli rokon jelentkezik, hogy az adott tárgy az övé csak kölcsönadta az örökhagyónak, ezért volt a lakásában.

 

A jegyző vagy megbízottja, aki a hagyatéki leltárt felveszi, nem fogja kutatni, hogy az örökhagyónak milyen ingóságai voltak. Ezek felderítése és bizonyítása az örökösök érdeke és feladata. Ugyanígy az ingóságok értékének megállapítása is.

Az író
Kovács Károly

Kovács Károly

Független műtárgybecsüs

Szólj hozzá Te is!