5 gyakori tévhit a régi festményekről – Festmény értékbecslés

érdekes festmény

5 gyakori tévhit a régi festményekről

Nem csak a múzeumok falát díszíthetik antik festmények, sok ilyen kép van magántulajdonban is. Sokszor már a tulajdonosok sem tudják, hogy hogyan került a családhoz, csak öröklődött generációk óta. Akik kevésbé jártassak a témában, sokszor nem tudják eldönteni, hogy mi is az igazság a régi festmények körül keringő legendákban. Az alábbiakban néhány ilyen tévhitet igyekszem cáfolni.

  1. „A régi festményeknek múzeumban a helye, az állam lefoglalhatja a tulajdonostól!”

Ez szerencsére nem igaz, az állam csak akkor foglalhatja le a festményt, ha bizonyítható, hogy bűncselekmény útján jutott hozzá a tulajdonos. Attól, hogy valami régi, még nem lesz automatikusan állami tulajdon. Annyit tud megtenni az állam, ha valóban kiemelkedő nemzeti kincsről van szó, hogy védetté nyilvánítja a festményt és él az elővásárlás jogával egy esetleges eladás során. Ezzel piaci áron vásárolhatja meg a festményt, de semmiképpen sem olcsóbban.

 

  1. „Minél régebbi egy festmény, annál értékesebb.”

Egy festmény kora befolyásolhatja az értékét, de nem ettől lesz értékes. Az alkotó és az ábrázolt téma sokkal nagyobb árfelhajtó tényező, mint az, hogy hány éves a festmény. Nyílván itt is vannak szélsőségek és valóban, egy XV. századi festmény már önmagában is értékes tud lenni, de például egy 200 éves ismeretlen festőtől származó portré már 30-50 ezer forintért is megvásárolható.

 

  1. „Ha megrepedezett a festék a festményen, az csökkenti az értékét, ki kell javítani.”

Az olajfestményeken a repedések kialakulása egy természetes folyamat, ezt meggátolni nem lehet. Ez a repedésháló hozzá tartozik ehhez a tárgytípushoz, ezt el kell fogadni. Ha a festékréteg alapvetően stabil (nem hullik ki darabokban a festményből), akkor ez nem befolyásolja az értékét, nincs jelentősége.

 

  1. „A régi festményeket inkább külföldön érdemes eladni, meg kell hirdetni külföldi oldalakon, ott több a pénz.”

Ebben az állításban több probléma is van. Az biztosan nem igaz, hogy egy régi magyar festő festményét külföldön lehet eladni drágábban, mint idehaza. A magyar festményeknek Magyarországon van a legnagyobb gyűjtő köre, itt fizetnek érte legtöbbet. Több vevő, magasabb ár. A másik gond, hogy egy antik festményt nem szabad kivinni az országból csak a Műtárgyvédelmi Hivatal engedélyével. Ezt vagy megadják, vagy sem, de az engedély nélküli kiszállítás bűncselekménynek számít és akár börtönbüntetéssel is sújtható.

 

  1. „Egy régi festményt nem szabad javítani, az eredeti állapotban kell hagyni.”

A szakszerű restaurálás nem csak megengedett, de kötelessége is a tulajdonosnak. Ha nem tisztítják meg, és nem stabilizálják az elindult vegyi folyamatokat a restaurátorok, a régi értékes festményből nem sok marad pár évszázad után. Nem véletlen, hogy a múzeumok falán mindig szépek az antik festmények, ez köszönhető a gondod restaurátori munkának.

Az író
Kovács Károly

Kovács Károly

Független műtárgybecsüs

Szólj hozzá Te is!