Mitől értékes egy festmény?

festmény érték

Mitől értékes egy festmény?

Aki életében gyűjtött már valamit, akár hobbi szinten is, az jól megtanulta, hogy valamiből minél kevesebb darab van, annál értékesebb a gyűjtők számára. Ezt a logikát követve, azonban a festmények világában hamar rá kell jönnünk, hogy ott ez nem alkalmazható. A festmények egyedi alkotások, nincs több belőlük, mindig csak egy. (Más a helyzet a grafikáknál, de ez most nem téma.) Akkor miért van az, hogy az egyik festmény pár ezer forintot, míg egy másik festmény milliárdokat ér? A válasz nyilván a keresletben van.

De mi befolyásolja a keresletet?

Az alapanyagok? A precízebb kidolgozás? A szebb színek? Logikus lenne, de a vásárlók nagy része inkább neveket vásárol. Olyan neveket, akikről már hallott, akiknek a festményeit esetleg már látta is kiállítva. Könnyebben eladható egy nagyon rosszul sikerült Munkácsy, mint egy remekül sikerült, de jelzés nélküli alkotás.

Mitől lesz egy festő ismert?

Ennek sok összetevője van. Nyilván kell némi tehetség, e nélkül nem fog menni. Sokat számíthat az egyediség, a jó témaválasztás, de ilyen lehet akár egy izgalmas életút is. Ahogy az élet minden területén a megfelelő kapcsolatok itt is jól jöhetnek. A galéria tulajdonosok, műkereskedők nagyon ügyesen képesek egy középszerű festőből is sztárt csinálni, akár a popzene világában a menedzserek. Mivel a művészetben mindig is ott volt az üzlet, már évszázadokkal ezelőtt is, egy jó történettel mindent el lehetett adni.

Akkor csak a név számít?

Nagyrészt igen. Vannak még olyan tényezők, amik kisebb mértékben befolyásolóak lehetnek, de egy festményt leginkább az alkotó neve fogja eladni. Ezen belül, hogy az adott művész festményei miért nem egyforma értékűek már kicsit hosszabb téma lenne, erre egy későbbi alkalommal még visszatérünk.

Az író
Kovács Károly

Kovács Károly

Független műtárgybecsüs

Szólj hozzá Te is!