A hagyatéki leltárról érthetően

Mi az a hagyatéki leltár?

Örökösödési eljárás esetén az elhunyt minden ingó és ingatlan vagyona egy leltár során kerül összegyűjtésre. A hagyatéki leltár felvételét bizonyos esetekben a törvény kötelezően írja elő, de lehetőség van ezt igényelni is az illetékes jegyzőnél.  Ez a leltár fogja képezni a közjegyző által lefolytatott hagyatéki tárgyalás alapját. Fontos! A hagyatéki leltár jegyzői felvétele illetékmentes, ezért érdemes élni vele!

Kinek kell a hagyatéki leltárt elkészíteni?

A hagyatéki leltárt az illetékes jegyző készíti el, de szorosan együttműködik az örökösökkel. Az örökösök felelőssége, hogy az örökhagyó minden vagyontárgya belekerüljön a hagyatéki leltárba, a jegyző nem végez kutatást az ingóságok után. A leltár pontossága a későbbi viták elkerülése érdekében (pl. illetékfizetési kötelezettség, ki mit örököljön) elengedhetetlen.

Ki állapítja meg az értékeket?

Gyakori probléma a leltár felvételénél, hogy az ingóságok értékét az eljáró jegyző, de még az örökösök sem tudják megbecsülni. Alap esetben az örökösöknek kell nyilatkozniuk az ingóságok értékéről, a jegyző nem alkalmaz független becsüst az eljáráshoz. Így gyakran teljesen hibás értékkel szerepelnek a tárgyak a leltárban.  Szerencsére arra is van lehetőség, hogy a leltárba felvett ingóságok értékéről utólag nyilatkozzanak az örökösök, ezzel kis időt hagyva egy szakértő bevonására.

Mire jó egy független becsüs?

Már a hagyatéki leltár felvételének időpontjára érdemes egy független becsüst is megbízni, hogy a jegyzővel együttműködve segítse a leltár felvételét. Az ő jelenléte garantálja a hagyatéki leltár pontosságát és a leltárba került tárgyak (azonnali vagy későbbi) pontos értékmeghatározását.

A független becsüsnek nem áll érdekében alul vagy felül becsülni az ingóságok értékét, minden esetben az aktuális piaci értéket határozza meg.

Az általa készített írásos értékbecslés alapján akár utólag is pótolhatóak a hagyatéki leltárba felvett tárgyak értékei.

A független becsüs garancia minden örökös számára, hogy az ingóságok egyforma értékben lesznek elosztva vagy értékesítés esetén, nem áron alul lesznek eladva.

Mikor érdemes egy független becsüst megbízni?

Minden olyan esetben, amikor:

  • hagyatéki leltár kerül(t) felvételre
  • az ingóságok értékének meghatározása nem egyértelmű
  • több örökös is van, ezért az ingóságok elosztásra kerülnek
  • az ingóságokat valamilyen úton értékesíteni szeretnék
  • az örökséggel kapcsolatban bármilyen vita várható
Az író
Kovács Károly

Kovács Károly

Független műtárgybecsüs

Szólj hozzá Te is!