10 leggyakoribb hiba hagyaték értékesítésekor

Ha örökségünk egy részét vagy egészét nem szeretnénk megtartani, előbb utóbb eljutunk oda, hogy megpróbáljuk értékesíteni azt. Ehhez azonban jó lenne tudni, hogy mi micsoda és mennyit ér. Összeszedtük neked a 10 leggyakrabban elkövetett hibát, ami ilyenkor előfordulhat, hogy te tudd, hogyan ne csináld.

  1. A megörökölt régiségeket, műalkotásokat soha ne próbáld egyedül beazonosítani, ha nem vagy szakértője a témának. A legtöbb értékes műtárgy nehezen felismerhető, nem fognak kitűnni a többi tárgy közül.
  2. Kezeld nagyon óvatosan a családi történeteket a tárgyakkal kapcsolatban. Sokszor vezetnek tévútra és tovább növelik az esélyét annak, hogy értékesnek hiszed ami nem az, vagy értéktelennek azt ami értékes.
  3. A híres festményekről gyakran készülnek nagyon jó minőségű nyomatok vagy akár festett festmények is. Ne ess abba a csapdába, hogy nem hiszed el senkinek, hogy ezek csak másolatok. Gondold végig, hogy mekkora az esélye annak, hogy a Nemzeti Galériában van a másolat és nálad az eredeti.
  4. Ha bizsukat is örököltél, nézd át alaposan őket, lehet köztük ezüst vagy arany ékszer is. Ez gyakrabban előfordul, mint gondolnád.
  5. A különböző galériák által hirdetett értékbecsléseket lekérni, az esetek nagy részében csak időpazarlás. Sokszor nem válaszolnak, vagy ha válaszolnak is, a meghatározott érték nagyságrendekkel eltér a realitástól. Hidd el, nem érdekük, hogy pontosan tudd, mi mennyit ér.
  6. Ha valamit sikerült teljes bizonyossággal beazonosítani, akkor is kezeld nagyon óvatosan az interneten talált árakat. A hirdetési árak közt gyakori a többszörös eltérés, soha ne azt nézd, hogy mit mennyiért hirdetnek, csak az a mérvadó, amit valaki meg is vett.
  7. Vigyázz! Hiába találtad meg az interneten azt a tárgyat, ami pont úgy néz ki, mint amilyen a te tárgyad, attól még nem biztos, hogy olyan is. Lehetnek olyan különbségek, amik számodra nem feltűnőek, de egy gyűjtő számára akár az alapár többszörösét is megéri.
  8. Ne próbálj a Facebookon különböző csoportokban beazonosítást vagy értékbecslést kérni. Az esetek túlnyomó részében fotók alapján nem lehet valós értékeket meghatározni.
  9. Ne dőlj be a régiség felvásárlók hangzatos cégneveinek vagy hirdetéseinek. Sokszor megpróbálják elhitetni, hogy nagy múltú fedhetetlen cégek, a valóság azonban kiábrándító. Nem minden cég csaló, de legyen gyanús, ha kastélyberendezéshez, színházak berendezéséhez keresnek tárgyakat, de az is, ha garantálják a legmagasabb piaci áron való felvásárlást illetve az ingyenes értékbecslést. Ne legyenek kétségeid, ha lehetőségük nyílik fillérekért vásárolni értékes tárgyakat, nem fognak többet adni csak amennyit feltétlen muszáj.
  10. Soha ne próbáld meg addig eladni az örökölt tárgyaidat, amíg nem tudod, hogy mi micsoda és mennyit is ér valójában. Kérd egy független műtárgybecsüs segítségét, aki segít eldönteni, hogy mi az értékes darab és mi mennyit ér!

10+1. Ha úgy döntesz, hogy a beazonosított beárazott tételeidet egyedül és egyesével akarod értékesíteni, a legjobb erre valamilyen licitálós hirdetési oldal. Ne hirdess a Facebookon vagy egyéb olyan oldalon, ahol könnyen beazonosítható vagy.

Az író
Kovács Károly

Kovács Károly

Független műtárgybecsüs

Szólj hozzá Te is!