Óvakodj a festmény felvásárlóktól! – Festmény értékbecslés – Festmény piac

festmény értékbecslés

Óvakodj a festmény felvásárlóktól!

Gyakori probléma örökség esetén, hogy a megörökölt festményekkel nem tudsz mit kezdeni, mert nem illenek a lakásodba vagy nem is igazán tetszenek. Felmerül a kérdés, hogy hogyan szabadulj meg tőlük úgy, hogy ne azt érezd, elherdáltad a családi örökséget.

Kis kutakodás után a legtöbben egy régiségkereskedő (vagy magukat inkább XY galériaként hirdető) weboldalára jutnak.  Egy telefonhívás, egy időpont egyeztetés és készen is vagy. A felvásárló jön, megállapodtok és viszi is a festményeket. Mindenki jól járt. Gondolod te, de jó eséllyel hibáztál…

Hol követhetsz el a hibát?

  1. Beengedtél egy (vagy egyszerre több) vadidegen embert a lakásodba úgy, hogy semmi információd nincs az illető(k)ről.
  2. Belementél egy tárgyalásba úgy, hogy semmi rutinod nincs a műtárgyak értékesítésében.
  3. Fogalmad sincs, hogy a felajánlott bizományosi modell, nem is annyira kedvező a számodra, mint amilyennek elsőre hangzik.
  4. Olyan dolgokat próbálsz meg eladni, amikről fogalmad sincs, hogy micsodák.
  5. Úgy akarsz jó áron eladni valamit, hogy fogalmad sincs mennyit is ér valójában.

Néhány fontos dolog, amit ne felejts el, ha felvásárlóval akarsz üzletelni:

  1. Ne bízz meg senkiben, aki az értékeidre pályázik. Ez nem jelenti azt, hogy minden felvásárló csaló, de akad köztük szép számmal. Legyél nagyon óvatos, hogy kivel állsz szóba, kit engedsz a lakásodba!
  2. A felvásárló minden nap ezt csinálja, remekül tárgyal ebben a termékkörben, nem fogod tudni te irányítani a folyamatokat. Arra van esélyed, hogy ne történjen olyan, amit te nem akarsz, de a felvásárlót nem fogod tudni rávenni, hogy olyat tegyen, ami neki hátrányos.
  3. Előre tájékozódj, hogy mi a különbség a készpénzes felvásárlás, bizományosi értékesítés vagy aukciós eladás között! Minek milyen költségei vannak? Mennyit kapsz meg te az eladási árból? Mi történik, ha nem lesz vevő a festményedre? Van olyan konstrukció, ahol az eladási ár 50%-át sem kapod meg!
  4. Ha nem ismered a festményeidet, gyakorlatilag azt mond rá a felvásárló, amit akar. Mondhatja, hogy modern másolat, de akár azt is, hogy antik darab. Nem értesz hozzá, kénytelen vagy elhinni. Kérd szakember véleményét, ha nem vagy biztos a tudásodban!
  5. Nem gondolhatod komolyan, hogy megmondják neked mennyit is ér az értékes festményed, amiért nekik pénzt kell fizetni. Az ő érdekük az, hogy minél olcsóbban vásároljanak. Te mit tennél, ha a műszaki üzletben tőled kérdezni az eladó, hogy mennyit is érhet az a tévé, amit te szeretnél megvenni? Te sem lennél a saját pénztárcád ellensége. Hát ők sem azok. Kérdd független becsüs értékbecslését (pl. www.mutargybecsles.hu), ha nem tudod biztosan, hogy mennyit érnek a festményeid!

A fentiek alapján azt javaslom, hogy óvakodj a felvásárlóktól, ha felkészületlen vagy, ne náluk kezdd az értékesítést! Előbb tájékozódj és csak megbízható információk birtokában, a folyamatokat jól ismerve állj neki az eladásnak!

Az író
Kovács Károly

Kovács Károly

Független műtárgybecsüs

Szólj hozzá Te is!